Pages

Thursday, April 16, 2015

Câteva lucruri despre Coursera

Majoritatea tinerilor care termină liceul se confruntă cu problema alegerii facultăţii şi probabil alegerea unora dintre cele mai bune, precum Bucureşti, Braşov, Iaşi sau Cluj. Desigur, specializările erau limitate la domenii spre care ne îndrumau părinţii noştri şi anume Politehnică, Medicină, Drept sau exoticul Jurnalism.
Drept dovadă, ţara noastră este plină de doctori, ingineri şi avocaţi, că să nu mai spun de jurnalişti. Cu toate că sunt meserii frumoase, nu se ştie cam câţi dintre aceştia fac ceea ce le place cu adevărat. Alţii au întâmpinat probleme precum schimbarea profesiei ori pentru că situaţia le-a cerut, ori pentru că au găsit un domeniu care prezenţa mai mult interes şi le oferea o satisfacţie mai mare. Dar ce faci atunci când eşti specializat într-un domeniu şi schimbi profesia? Sau atunci când îţi doreşti cu ardoare să studiezi o specialitate şi nu îţi permiţi să pleci în altă ţară pentru a urmă acele cursuri?
 Pentru toate aceste situații există o soluție, acreditată și cu acte în regulă. Aceasta se numește Coursera.org.

Ce este Coursera?
Coursera este un proiect construit de către doi profesori de la Universitatea Stanford, Andrew NG și Daphne Koller. Mai exact este o platformă educațională la nivel global ce oferă cursuri gratuite pentru oricine.
Până acum, pe această platformă au studiat cel puțin un curs mai mult de 5 milioane de studenți din întreaga lume, după cum am menționat mai devreme, fără taxe.
Cursurile disponibile pe platformă variază de la istoria muzicii până la marketing, geologie, medicină, producție video, aproape orice specializare fiind disponibilă.

Cum funcționează Coursera?
Cursurile oferite aici sunt în formă scrisă, de cele mai multe ori acompaniate de un clip video și sunt disponibile tuturor vorbitorilor de limbă engleză. Există cursuri și în alte limbi însă momentan limba noastră maternă nu este una dintre ele.
Unele dintre cursuri pot fi parcurse în funcție de timpul liber al participanților, atunci când aceștia își pot dedica puțin timp pentru învățare. Spre deosebire de facultate, informațiile sunt bine sintetizate și grupate pe segmente de 1-2 ore pentru a putea fi parcurse în câteva săptămâni.
Alte cursuri pot fi susținute în timp real cu un profesor prin streaming video, pentru acestea trebuie însă să vă decideți dacă dispuneți de acele 2 ore undeva în timpul nopții având în vedere că majoritatea profesorilor sunt din Statele Unite.
Profesorii care susțin aceste cursuri sunt profesori care activează la universitățile din afară, fiecare având o experiență specifică domeniului în care predau.
Cum toată lumea doreşte cât mai multe dovezi aferente cursurilor urmate sau orelor pierdute pentru anumite participări la diferite conferinţe, este normal să existe una şi în cadrul Coursera.
Conform Cavaleria,  multe dintre cursurile prezentate se pot finaliza cu o certificare atestată la universitatea de care aparţine profesorul respectiv. Diploma se obţine după efectuarea orelor de curs şi după finalizarea cu succes a examenelor respective.
Opţiunea Signature Track este o modalitate de securizare care costă momentan 49 de dolari şi permite înregistrarea participantului cu poză şi cu datele din cartea de identitate pentru că diplomă primită să fie valida. Pentru fiecare curs în parte această opţiune trebuie achitată separat, profilul creat rămânând unul singur. Nu va înfuriaţi, după cum am spus, cursurile sunt gratuite, însă pentru înregistrarea valida în sistem şi la universitatea respectivă se plătesc nişte taxe. Chiar şi aici, că să obţii o diplomă trebuie să plăteşti o taxa la secretariatul facultăţii.
Diploma este valabilă la nivel internaţional şi o puteţi prezenţa cu succes şi la următorul interviu de angajare. Este la fel de valida că cea de Bacalaureat şi cu siguranţă mai importantă decât cea din urmă.

Nu de mult timp, aproximativ 3 zile, am început să urmez si eu opţiunea cerută la cursul IAC şi anume cursul "Learning how to learn". Pot spune că ma ajută foarte mult faptul că nu sunt presată de timp pentru a parcurge toate modulele aferente cursului. Iar dacă vreau cu adevărat să-mi valorific experienţa, pot plăti cei 49$, taxa cerută pentru certificare.

Sursele folosite pentru redactarea materialului:
 http://www.cavaleria.ro/
http://www.ipswichu.org/find-a-course/httpswww-coursera-orgcourses/
https://www.coursera.org/

No comments:

Post a Comment