Pages

Sunday, April 19, 2015

Nativi digitali vs imigranţi digitali


În unul dintre cursuri pe care le-am avut, unul dintre subiectele abordate a fost disputa dintre nativii şi imigranţii digitali.
'Digital native'–Nativ Digital este un termen ce descrie generaţiile de tineri care cresc înconjuraţi de tehnologie digitală. Termenul sugerează ideea conform căreia tinerii cunosc intuitiv cum să folosească tehnologia şi prin urmare nu au nevoie de educaţie sau training digital.
Termenul nativ digital' a fost inventat în anul 2001 de către autorul american Marc Prensky.În articolul său, "Digital Natives, Digital Immigrants", Prensky a definit nativii digitali ca fiind tineri ce au crescut înconjuraţi şi folosind computerele, telefoanele mobile şi alte instrumente ale erei digitale. Autorul a susţinut că un mediu digital schimbă dramatic felul în care oamenii gândesc şi procesează informaţia–este posibil chiar să le modifice structura cerebrală. Prensky a comparat nativii digitali cu imigranţii digitali definiţi ca cei care s-au născut înainte de extinderea largă a utilizării tehnologiei digitale şi care au adoptat-o într-o anumită măsură mai târziu, pe parcursul vieţii. Potrivit lui Prensky, în Statele Unite ale Americii toţi oamenii născuţi după 1980 sunt nativi digitali.În anii care au urmat, Prensky a revizuit abordarea sa referitoare la nativii digitali prin adăugarea unui nou concept, “înţelepciune digitală”('digital wisdom').O persoană înţeleaptă digital nu  numai că ştie cum să folosească tehnologia digital, dar are şi capacitatea de a o evalua critic, de a face alegeri etice şi de a lua decizii mai pragmatice. Prin schimbarea de discurs referitor la nativii digitali, Prensky a confirmat faptul că pentru a utiliza tehnologia în mod real şi efficient, tinerii trebuie să deţină competenţe digitale.
Un imigrant digital este persoana care s-a nascut inainte de existenta tehnologie, si s-a lovit de acesta voit sau mai putin voit in timp. Acesta s-a integrat in lumea in care la inceput ii era straina.
Am gasit un clip legat de acest subiect pe Youtube, pe care il puteti viziona aici.

 
Am găsit de asemenea și o serie de imagini care ar putea să explice mai bine cei doi termeni, precum și evoluția acestora.










Sursele folosite pentru redactarea materialului:

No comments:

Post a Comment